Enkelt och begripligt

Ett av mina expertområden är det som kallas för klarspråk. Med det menas, helt enkelt, att skriva så att läsarna förstår. Att budskapet går fram. En självklarhet i teorin men inte i praktiken. Det är därför något som alla borde satsa på, både i privat och offentlig verksamhet.

Det här gör jag:

Jag föreläser, projektleder klarspråksprojekt, korrekturläser, skriver texter av olika slag, utvecklar webbplatser, tar fram bra mallar, förbättrar protokoll och avtal med mera.

Mer begripligt

Mer begripligt kallar jag mitt koncept för klarspråkstjänster kopplat till offentlig verksamhet. Det bygger på kunskap från två kompletterande perspektiv: den forskningsförankrade språkvetenskapen och det verklighetsförankrade arbetet med att planera kommunikation i offentlig verksamhet.

Konceptet utgår från språklagens krav på att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt, och från de etablerade principerna för hur man skriver klarspråk

Kurs eller föreläsning

Vill ni höja kvaliteten på era texter på längre sikt? Då ska ni satsa på en kurs eller föreläsning som gör medarbetarna till duktigare skribenter. Både på egen hand och med hjälp av AI. 

Mina kurser och föreläsningar kan läggas upp som halv- eller heldagar eller kortare inspirationsföreläsningar, beroende på vad som passar er bäst. 

Hör gärna av dig, så berättar jag mer. Du når mig på 0708-12 50 51 eller nina@wikom.se.

Textstöd

Med kurser kommer man en bit på väg, men ibland krävs mer handgripligt arbete med en verksamhets texter. Jag erbjuder bland annat 

  • hjälp med att ta fram nya mallar och malltexter
  • språkgranskning och textbearbetning (även korrekturläsning)
  • nyproduktion av texter, till exempel webbtexter, nyhetsbrev och pressmeddelanden
  • personlig feedback på era medarbetares texter.